Portada Què és Qué ofereix Qui som Treballs Projectes Enllaços


PARLEM DEL 3 D’ABRIL

SINOPSI:
   
Un ventall que repasa el paper que va jugar l'UCD, l'incipient unió del PSPV-PSOE, la llarga trajectòria del PCPV o el regionalisme d'URV.

Un documental escrit i dirigit per Eduard Torres i produït per Cadiradefusta.com, amb el suport de la Unió de Periodistes Valencians, que pretén obrir un moment de reflexió sobre un passat encara molt pròxim. La seua presentació està prevista pel dia 6 d'abril a les 20 hores, dins les activitats del Fòrum de Debats, organitzades per la Universitat de València, que es celebren a La Nau

 
PARLEM DEL 3 D’ABRIL
I FEM MEMÒRIA DE LA TRANSICIÓ
UN DOCUMENTAL SOBRE LES PRIMERES ELECCIONS MUNICIPALS DEMOCRÀTIQUES
DARRERE LA DICTADURA FRANQUISTA I LA VISIÓ DE PERIODISTES I POLITICS
SOBRE AQUEST MOMENT CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA RECENT.
 

Un treball d’investigació, que presenta la Unió de Periodistes Valencians, i de recerca dels protagonistes d’aquell temps que analitzen, tot just trenta anys després, el perquè d’unes decisions quines consequències condicionarien el futur d’una ciutat i de tot un poble.

PARLEM DEL 3 D’ABRIL analitza els fets més significatius que van conduïr als partits i forçes polítiques d’aquells anys a posicionar-se en unes i altres batalles, a un periode d’indefinició marcat per la mort del dictador, les primeres eleccions generals lliures i, fins i tot, una nova constitució, mentre les institucions municipals restaven encara en mans de les estructures d’un passat sagnant i repressor. Tot, davant la renovació dels mitjans.
Centrat a la ciutat de València i mitjançant els polítics que encapçalaven les llistes a l’alcaldia i dels periodistes que seguien la informació municipal, el documental analitza el canvi a que s’enfrontaren els valencians d’aquells anys, la transformació del panorama politic i, també, dels mitjans de comunicació. De la mà de noms com Salvador Barber, José Miguel Garcia, Ricard Triviño, Rosa Solbes, Jesús Sanz, Paco Pérez Puche, Vicent Vergara, Vicente Furió i Benigno Camañas, coneixerem cóm van aparèixer nous mitjans, quines eren les preocupacions, cóm accedien a les reunions clandestines o la persecució de la Brigada Politico-Social... junt amb ells, les paraules del primer alcalde democràtic de la ciutat des de la guerra civil, Fernando Mtnez. Castellano, aixi com dels regidors dels partits que aconseguiren representació a aquella nova corporació lliure i democràtica, com Pedro Zamora, Carmen Arjona, Salvador Blanco, José Luis Manglano ó Vicent Blasco-Ibañez, a més de representants d’altres institucions com Manel Girona.

PARLEM DEL 3 D’ABRIL, d’un hora de durada, preten obrir un moment de reflexió sobre un passat recent. La transformació de les linies a seguir pels partits, el canvi d’orientació dels mitjans, el paper de la dona a la política i a la premsa activa, el nacionalisme a debat.

unio
 
 

Rere les passes del rei

SINOPSI:
   L'any 2008 és la data que es commemora els 800 anys del naiximent del rei Jaume I, el millor moment per repassar i reflectir els esdeveniments que van convertir les terres valencianes en regne i recordar fets i figures com la convivència de tres pobles i d'escriptures tan importants com la crònica que ens va deixar el propi en Jaume de la seua mà: el llibre dels fets. "Rere les passes del rei" es una idea original de Cadiradefusta. Un documental que investiga esta important pàgina de la història valenciana, els seus protagonistes, les seues conseqüències per al Regne de València, a Espanya i a Europa. L’anàlisi d’un fet que va marcar l’esdevenir de tot un poble.NOTES DE PREMSA:
LA MALLORCA QUE EL REY JAUME I NO CONQUISTÓ
www.diariodemallorca.es 04-05-2008
AQUESTS DIES ES DURÀ A TERME EL RODATGE, A MALLORCA, D'UN DOCUMENTAL SOBRE LA FIGURA DE JAUME I
www.capvermell.org 01-05-2008
UN DOCUMENTAL RECORRE LOS PASOS DE JAUME I SIGUIENDO LOS RECUERDOS QUE SE CONSERVAN EN LA CORONA DE ARAGÓN
www.europapress.es 08-02-2008
SE RUEDA EN SALOU PARTE DE UN DOCUMENTAL SOBRE JAIME I EL PROYECTO CONMEMORA LOS OCHO SIGLOS DEL NACIMIENTO DEL MONARCA
www.elfarodesalou.com 07-02-2008
UN FILM RESSEGUEIX ELS PASSOS DE JAUME I PER LA CORONA D´ARAGÓ
www.diaridegirona.cat 31-01-2008
RODAJE DOCUMENTAL EN VALENCIA TRAS LOS PASOS DE JAUME I
www.levante-emv.com 30-01-2008
RODEN A SALOU I POBLET UN DOCUMENTAL SOBRE JAUME I
www.radiocatalunya.ca 21-01-2008
SALOU I EL MONESTIR DE POBLET, INDRETS INSEPARABLES DE LA HISTÒRIA DE JAUME I
www.vilaweb.cat EL PUNT DIGITAL 21-01-2008
SE RUEDA EN SALOU Y POBLET UN DOCUMENTAL SOBRE JAUME I
www.fmtarragona.info 18-01-2008
MONZÓN Y EL MONASTERIO DE SIGENA ACOGEN ESTE FIN DE SEMANA EL RODAJE DE UN DOCUMENTAL SOBRE JAIME I EL CONQUISTADOR
www.terra.es 21-12-2007


Pare Toño, un home, un compromís, una lluita

SINOPSI:
   La desaparició del sacerdot valencià Antonio Llidó Mengual, després del colp d'estat ocorregut a Xile en 1973, és un fet ben conegut: Llidó, viatja a Xile a finals dels anys 60 i troba un ambient de llibertat i democràcia que era inexistent a Espanya, on ja en el seu primer destí sacerdotal a Alacant i després en el Ferrol, l'havien “amonestat” des del Bisbat per la seua forma d'actuar; així, quan arriba a Xile es bolca a ajudar els xiquets i a les famílies més necessitades, destacant la seua labor a les poblacions més pobres de Quillota, en la regió de Valparaiso.
El seu compromís social, dins del Moviment de “Cristians pel Socialisme” coincidix amb la victòria d'Allende en les urnes, i la seua evolució en la seua forma de pensar i actuar el porta a militar dins del MIR (Moviment d'Esquerres Revolucionari), l'únic que, segons el Pare Toño narra en les seues cartes, “sap defendre els interessos del poble xilé enfront dels poderosos, i amb l'únic mitjà possible: amb les armes”.
Després, va ser la força política més perseguida per la DINA, la policia secreta pinochetista, i Llidó va haver de passar a la clandestinitat; a l'octubre de 1974 serà detingut, segrestat i “eliminat”, per considerar-se un subjecte perillós per al nou règim dictatorial impost a la força per Pinochet, no sense abans passar per un autèntic calvari de tortures i diversos centres de detenció, com narren els seus propis companys de cel·la.La seua detenció el conta el seu company de clandestinitat a Santiago de Xile, quan no torna al refugi, i la seua última referència amb vida, un primer de novembre, un mes més tard, la vam sentir de boca d'altres detinguts “va anar camí de Villa Grimaldi, el gran centre de la tortura a Xile”.
Preguntat directament el general pel cas Llidó , uns mesos després, va comentar: “Eixe no és un capellà, és un marxista”.
Encara que la seua trajectòria i la seua figura queden col·lapsades per l'aclaparadora xifra de morts i desapareguts després de les porgues practicades per Pinochet, l'abundant relació epistolar que mantenia amb familiars i amics, descriu amb detall la seua progressiva implicació pels mes dèbils i desfavorits i, en conseqüència, el seu enfrontament a les jerarquies eclesiàstiques i militars. Una crònica que exposa, a través de les cartes i amb detall, uns anys crucials per a Xile, vistos des de l'òptica d'un nouvingut, un sacerdot espanyol, sense part ni intenció, però que no podrà quedar-se impàvid als canvis que s'estan produint.
Les línies del documental són diverses: per un costat la cronologia del personatge, que ens va introduint en cada nou ambient; i per un altre, les diferents entrevistes que ens oferixen la imatge que tenien d'ell els que el rodejaven a més de les seues pròpies reflexions a través de les seues cartes, i, finalment, la descripció dels successos succeïts a Xile a principis dels anys 70: el bombardeig a la població civil, la mort d'Allende i ascens de Pinochet que justifiquen la utilització d'imatges d'arxiu.
FITXA TÈCNICA:

   GÈNERE Documental ANY 2004
DIRECTOR Eduard Torres
PRODUCTOR Jesús Panero, Francesc García
GUIÓ Eduard Torres
FOTOGRAFIA Juan Carlos Sanjuán
MUNTATGE Juan Carlos Sanjuán
MÚSICA José María Soler, Pancho Bernhard
DURACIÓ 58 min.
FORMAT Betacam SP
QUALIFICACIÓ Tots els públics
WORLD SALS R.T.V.V.
Poligon Acces Ademus s/n 46100 Burjassot


RECONEIXEMENT:

   Premi a la millor direcció MOSTRA DE VALENCIA 2004

NOTES DE PREMSA:
Documental "Padre Toño: un hombre, un compromiso, una lucha"
www.memoriaviva.com 11-06-2007
Archivo de Documentales Políticos y Sociales
www.lacoctelera.com 02-01-2005


“L'EDAT DAURADA

SINOPSI:
   “L'Edat Daurada es una sèrie que consta de 26 capítols de 8 minuts de durada on s'arreplega la vida i la obra dels personatges més destacats del segle XV valencià: des de Sant Vicent Ferrer fins Alfons el Magnànim, de Pere Compte a sor Isabel de Villena, d'Ausiàs March a Ferran el Catòlic, així fins donar a conèixer a la gran quantitat d'homes i dones que van contribuir a construir l'anomenat segle d'or valencià.
Cadiradefusta.com va realitzar, durant els primers mesos del passat 2004 els treballs de guionatge de la sèrie. Els guions de la sèrie tenen un format àgil i atractiu, que conjuga la informació històrica amb els aspectes més quotidians dels personatges tractats.
Punt 2, de Televisió Valenciana, estrenarà en breu esta sèrie documental guionitzada per Eduard Torres i Javier Argente, membres de Cadiradefusta.com i produïda per la productora valenciana “El Peix Nicolau”


CADIRADEFUSTA es una agencia de guions i idees per a l’audiovisual amb ampla experiència en el camp de la televisió.

visites des de 2002

Blog de Cadira de Fusta

Informació i Contacte:
Eduard Torres: 660-19 21 46 etorres@cadiradefusta.com
Javier Argente: 670-71 53 35 jargente@cadiradefusta.com

 
powered by A2kpas